Ogólnie jakby to podsumowywać to propozycja Cesarza i Króla Saksonii była taka aby podporządkować (mieszane) Dywizjony lotnicze, korpusom armijnym. Jeżeli by tak się miało stać, to wtedy uważam, że ten dział "Siły Powietrzne" powinien przestać istnieć, bo wprowadziłby niepotrzebny chaos. Chodzi mi o to, że poszczególne korpusy armijne miałyby swe działy i byłyby w działach danych armii, o czym poinformowałem w innym miejscu. W takim dziale korpusu, byłby wątek poszczególnych jednostek znajdujących się tam.
Tak by to wygladało:
- 1. Armee
-- II. Armee-Korps
• 3 Dywizja Piechoty (w Szczecinie) [To jest wątek]
[Poniżej treść wątku]
* 5 Brygada Piechoty
- 2. pułk grenadierów "King Friedrich Wilhelm IV" (1. pomorski) ( Grenadier-Regiment König Friedrich Wilhelm IV (1. Pomm.) Nr. 2 )
- 9 pułk grenadierów "Graf Gneisenau" (2. Pomorski) ( Colbergsches Grenadier-Regiment Graf Gneisenau (2. Pomm.) Nr. 9 )
- 54 pułk piechoty "von der Goltz" (7. Pomorski) ( Infanterie-Regiment von der Goltz (7. Pomm.) Nr. 54 )
* 6 Brygada Piechoty
- 34 pułk strzelców Królowej Wiktorii Szwedzkiej (Pomorski) ( Füsilier-Regiment Königin Viktoria von Schweden (Pomm.) Nr. 34 )
- 42 pułk piechoty Książę Maurycy Anhalt-Dessau" (5. Pomorski) ( Infanterie-Regiment Prinz Moritz von Anhalt-Dessau (5. Pomm.) Nr. 42 )
* 3 Brygada Kawalerii
- 2. pułk kirasjerów Królowej (pomorski) (Kürassier-Regiment Königin (Pomm.) Nr. 2 )
- 9 Pułk Ułanów (2 Pomorski) ( 2. Pommersches Ulanen-Regiment Nr 9 )
* 3. Brygada Artylerii Polowej
- 2. pułk artylerii polowej ( 1. Pommersches Feldartillerie-Regiment Nr. 2 )
- 38 Pomorski pułk artylerii polowej ( Vorpommersches Feldartillerie-Regiment Nr. 38 )
• 4 Dywizja Piechoty itd...
• 1 Dywizjon Lotniczy
• 1 Batalion Pancerny
Wyjaśnienie znaków:
Jeden myślnik "-" oznacza dział. Następnie w nim jest kolejny dział "--". Taka kropka "•" oznacza, że w dziale korpusu jest taki wątek. Wątków jest kilka w dziale korpusu. To dlatego, że prócz piechoty, mamy jeszcze po jednym batalionie pancernym, oraz dywizjonie lotniczym, no i jakieś bataliony taborowe (pociągi pancerne), bataliony saperów...
-----
Wracając do tematu tego Dywizjonu Lotniczego;
1. Jak taki związek taktyczny, jednostka będzie się po niemiecku nazywać?
2. Z jakich pododdziałów składa się dywizjon lotniczy? Wiemy już, że chcieliby Panowie, aby to było co najmniej jedna eskadra myśliwców i jedna eskadra bombowców. Jednak może więcej. Jeśli nie, okej, akceptuję to. I tak sporo jest reform w armii, wiec póki co możemy nieco ograniczyć lotnictwo i dopiero jak będzie wszystko gotowe i będzie ku temu wola, to można do dywizjonu dodać jeszcze jedną eskadrę, lub nawet dwie.
Idę na pewne ustępstwa, ale w zamian, chciałbym prosić o wsparcie, choćby słowne przy kwestii reform armii.
A nie odbiegając jeszcze od tematu lotnictwa, to prócz 25 dywizjonów lotniczych, proszę aby powstał oddzielny dywizjon, dla lotnictwa morskiego (Marine Jagdgeschwader). Ta wyspecjalizowana niemiecka jednostka lotnictwa morskiego Luftstreitkräfte, będzie raczej w głównej mierze złożona z myśliwców, które będą mogły stacjonować na lotniskowcach, jednak nie wykluczam również opcji eskadry bombowców. Jeśli mamy konsensus, mamy zgodę, to ja postaram się skorzystać z mego zapału i chęci aby to zrobić. W innym wypadku zmykam do RON, tam mam kilka rzeczy, które mogę zrobić, na które mi pozwalają.