Sprawy różne

Najbardziej popularne miejsce do rozmów i dyskusji.
Awatar użytkownika
August von Hohenzollern Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Wirtemberskie

Odznaczenia Badeńskie

Re: Sprawy różne

Post autor: August von Hohenzollern »

Wgvmojego pomysłu nic się nie zmieni tylko wojsk będzie mniej, oczywiście oprócz kawalerii które mają być jednostkami szybkimi
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall
wyksztalcenie: mgr.net.prawa

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Karl von Wettin »

Liczba wirtualnych ludzi to w mikroświecie kwestia konwencji. Jak sądzę, Jego Wielkoksiążęcej Mości chodzi o zlikwidowanie, a przynajmniej ograniczenie, jednostek bez rzeczywistego personelu.
Poczekajmy na jego wypowiedź.
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach
Herzog von Sachsen-Meiningen, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg und Gotha
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Markgraf von Oberlausitz,
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Friedrich von Baden »

Karl von Wettin pisze: 11 maja 2024, 23:46 Liczba wirtualnych ludzi to w mikroświecie kwestia konwencji. Jak sądzę, Jego Wielkoksiążęcej Mości chodzi o zlikwidowanie, a przynajmniej ograniczenie, jednostek bez rzeczywistego personelu.
Mniej więcej tak. Dzięki temu nie mielibyśmy setek postów o wojskach, w których de facto nikt nie będzie służył i które będą stały odłogiem. Pewien problem, który obecnie istnieje to niezbyt przejrzyste forum w kwestii wojskowej. Nowi ludzie za bardzo nie wiedzą gdzie można służyć, jakie wojska są dostępne, w jakiej jednostce mogliby służyć. Do tego panuje chaos i jeszcze kwestia pomieszania pewnych spraw historycznych z już alternatywnymi rzeczami.
Coś tam było robione w sprawie marynarki, po czym Cesarz powydawał jakieś ogromne rozkazy, ale czy to coś zmieniło... Nie. Dział marynarki nadal pozostał taki jak przed reformą czyli praktycznie pusty. A powinno w nim znaleźć się kilka wątków dla tych wszystkich flotyll itd.
Poza tym praktycznie wojska pancerne istnieją jedynie na papierze, bo nikt nie kiwnął palcem aby złożyć zamówienia, opisać proces produkcji i potem oddania czołgów do użytku.
Wojska Lotnicze również nie istnieją... Zdaje się, że ja mam kilka balonów, Zeppelinów, oraz I-wszo wojennych maszyn... A co z resztą?

Możemy zrobić tak, że pozostawimy wojska lądowe takie jakie są, ale dobrze byłoby zrobić coś, aby lepiej się to czytało. W RON nie ma tak, że wojska czyt. dywizje, pułki itd, są wypisane w jednym wątku i potem trzeba się przekopać przez 10 stron aby znaleźć swój pułk. Tam jest wszystko podzielone na obszary, na dywizje, a potem jeszcze na pułki. Nie mniej, my moglibyśmy się ograniczyć do potworzenia odpowiednich działów/subforum dla korpusów potem może dywizji...

Mam na myśli aby zrobić następującą zmianę:

Armia Cesarstwa Niemieckiego
- Kwatera Główna Armii Cesarstwa Niemieckiego
- Cesarskie Wojska Lądowe
-- Korpusy Armijne
--- 1 Korpus Armijny
+ tutaj już wątki poszczególnych dywizji i batalionów, tzn. batalion pancerny, batalion kolejowy
- Siły Powietrzne
- Marynarka Wojenna
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Obrazek
Awatar użytkownika
Karl von Württemberg Stempel
Generalmajor
Generalmajor

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Karl von Württemberg »

Friedrich von Baden pisze: 12 maja 2024, 12:47
Karl von Wettin pisze: 11 maja 2024, 23:46 Liczba wirtualnych ludzi to w mikroświecie kwestia konwencji. Jak sądzę, Jego Wielkoksiążęcej Mości chodzi o zlikwidowanie, a przynajmniej ograniczenie, jednostek bez rzeczywistego personelu.
Mniej więcej tak. Dzięki temu nie mielibyśmy setek postów o wojskach, w których de facto nikt nie będzie służył i które będą stały odłogiem. Pewien problem, który obecnie istnieje to niezbyt przejrzyste forum w kwestii wojskowej. Nowi ludzie za bardzo nie wiedzą gdzie można służyć, jakie wojska są dostępne, w jakiej jednostce mogliby służyć. Do tego panuje chaos i jeszcze kwestia pomieszania pewnych spraw historycznych z już alternatywnymi rzeczami.
Coś tam było robione w sprawie marynarki, po czym Cesarz powydawał jakieś ogromne rozkazy, ale czy to coś zmieniło... Nie. Dział marynarki nadal pozostał taki jak przed reformą czyli praktycznie pusty. A powinno w nim znaleźć się kilka wątków dla tych wszystkich flotyll itd.
Poza tym praktycznie wojska pancerne istnieją jedynie na papierze, bo nikt nie kiwnął palcem aby złożyć zamówienia, opisać proces produkcji i potem oddania czołgów do użytku.
Wojska Lotnicze również nie istnieją... Zdaje się, że ja mam kilka balonów, Zeppelinów, oraz I-wszo wojennych maszyn... A co z resztą?

Możemy zrobić tak, że pozostawimy wojska lądowe takie jakie są, ale dobrze byłoby zrobić coś, aby lepiej się to czytało. W RON nie ma tak, że wojska czyt. dywizje, pułki itd, są wypisane w jednym wątku i potem trzeba się przekopać przez 10 stron aby znaleźć swój pułk. Tam jest wszystko podzielone na obszary, na dywizje, a potem jeszcze na pułki. Nie mniej, my moglibyśmy się ograniczyć do potworzenia odpowiednich działów/subforum dla korpusów potem może dywizji...

Mam na myśli aby zrobić następującą zmianę:

Armia Cesarstwa Niemieckiego
- Kwatera Główna Armii Cesarstwa Niemieckiego
- Cesarskie Wojska Lądowe
-- Korpusy Armijne
--- 1 Korpus Armijny
+ tutaj już wątki poszczególnych dywizji i batalionów, tzn. batalion pancerny, batalion kolejowy
- Siły Powietrzne
- Marynarka Wojenna
Nie chce się tylko jednozdaniowo wypowiadać, ale
Uwazam to za najlepszy pomysł żeby przeorganizować to tak jak jest w RON I przy okazji to lotnictwo zrobić.

Karl von Württemberg
Król Wirtembergii

Obrazek
Awatar użytkownika
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Może w każdym kraju związkowym stwórzmy dział wojsko. Tam będą jednostki które stacjonują w danym państwie.
W tych działach, będą służyli ludzie w danych pułkach
Czy to będzie bardziej przejrzyste ?
Natomiast dywizję będą w dziale armii
Zgadzam się że należy,zrobić reformę Sił Zbrojnych, ale powolutku.
Najłatwiej zająć się lotnictwem, proszę zgłaszać propozycje, potem innymi rodzajami Sił Zbrojnych.

Czy w Marynarki stawiamy tak jak było historycznie do II wojny światowej pancerniki i Krążowniki, czy jakoś inaczej ? Czekam na propozycję
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Friedrich von Baden »

August von Hohenzollern pisze: 12 maja 2024, 13:55 Może w każdym kraju związkowym stwórzmy dział wojsko. Tam będą jednostki które stacjonują w danym państwie.
W tych działach, będą służyli ludzie w danych pułkach
Czy to będzie bardziej przejrzyste ?
Natomiast dywizję będą w dziale armii
Zgadzam się że należy,zrobić reformę Sił Zbrojnych, ale powolutku.
Najłatwiej zająć się lotnictwem, proszę zgłaszać propozycje, potem innymi rodzajami Sił Zbrojnych.

Czy w Marynarki stawiamy tak jak było historycznie do II wojny światowej pancerniki i Krążowniki, czy jakoś inaczej ? Czekam na propozycję
Może takie działy posiadałby tylko królestwa, które mają swoje organizacje wojsk i są oddzielne od wojsk pruskich. Zaś reszta byłaby w dziale armii cesarstwa.
Co do lotnictwa to, w I WŚ była ona połączona z armią lądową, ale ja bym je rozdzielił jako oddzielny rodzaj wojsk.
Marynarkę bym zostawił, tak jak jest, ale po prostu zrobił odpowiednie wątki flot, aby to było widoczne.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Obrazek
Awatar użytkownika
Generalmajor
Generalmajor

Odznaczenia Badeńskie

Ja proponuję tak:
Podział na dwie armie:
Armia Cesarstwa - osobny dział
Armie państwa zwiazkowych - w państwach zwiazkowych

I Armia Cesarstwa miałaby podział taki:
Ladowe
Flota
Powietrzne

I teraz każde z tych dzieliłoby się na (nie doczytałem jak to obecnie działa, w sensie podzial pulki, brygady itp):

Dywizja x
Dywizja Y
Dywizja Z

Potem każde każde dzieliło by się dalej aż do wątków z 2 najmniejszym podziałem a w nim byłaby lista z jednostkami w tejże grupie.

Mam nadzieję że jest to przejrzyste
Takie trochę kopiuj wklej RON, ale myślę że w miarę logiczny jest ten system.

A armia państw związkowych byłyby już przez każdego u siebie rozpisane i podzielone trochę luźniej.

Karl von Württemberg
Król Wirtembergii

Obrazek
Awatar użytkownika
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Żadne wojska państw członkowskich, nawet królestw nie były samodzielne, może w pewnym sensie Bawaria.
Natomiast jeśli maj być jednostki w danych państwach to we wszystkich nawet małych księstwach. Tam każdy bedziexmogl realizować swoje zadania pomysły.

Lotnictwo najpierw musimy ustalić ile chcemy eskadr, jakich eskadr i jak połaczonych, ile samolotów w eskadrze
Czy pułk ma być tylko myśliwski, bompowy, rozpoznawczy i wydziela poszczególne oddziały, czy mam być mieszany, wszystkich rodzajów lotnictwa po trochu.
Naxrazie nie przewiduje dywizji, chyba że ktoś mnie przekona, ale pamiętajmy jest rok 1924
Awatar użytkownika
Generalmajor
Generalmajor

Odznaczenia Badeńskie

Nie chodzi o samodzielność decyzyjna, tylko bardziej o samodzielność organizacyjna. Wszystkie byłyby kontrolowane przez Cesarstwo.

Karl von Württemberg
Król Wirtembergii

Obrazek
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall
wyksztalcenie: mgr.net.prawa

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Karl von Wettin »

Ja optował bym za, przynajmniej na razie, lotnictwem armijnym.
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach
Herzog von Sachsen-Meiningen, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg und Gotha
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Markgraf von Oberlausitz,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karczma pod Czarnym Orłem”