Wnioski

Großes Hauptquartier Deutsche Armee
Awatar użytkownika
Michael Boym Stempel
Discord: michaelboym
wyksztalcenie: matura

Odznaczenia Bawarskie

Re: Wnioski

Post autor: Michael Boym »

Karl von Wettin pisze: 24 wrz 2023, 16:38 Skoro dopiero teraz wprowadzamy nową broń, która chyba powinna już być na wyposażeniu w realiach Wielkiej Wojny to chyba przyjmujemy że tej wojny nie było, nie? Pytam dla porządku narracji
Chyba gdzieś już ktoś opowiadał się za tym, że nie było Wielkiej Wojny.
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Friedrich von Baden »

Karl von Wettin pisze: 24 wrz 2023, 16:38 Skoro dopiero teraz wprowadzamy nową broń, która chyba powinna już być na wyposażeniu w realiach Wielkiej Wojny to chyba przyjmujemy że tej wojny nie było, nie? Pytam dla porządku narracji
Ja opowiadam się, za tym, że Wielka Wojna była, jednak spowodowała okropne zniszczenia, upadek gospodarek, oraz upadek monarchii w Niemczech. Dlatego JCM, dokonał w pewnym momencie (2021/1921) udanego zamachu stanu, w wyniku którego przejął władzę jako regent (odnowionego, nowopowstałego) Cesarstwa Niemieckiego.

Wytłumaczeniem dosłownym dlaczego produkujemy dopiero broń z końca Wielkiej Wojny jest:
1. Po pierwsze, niektórej broni nie produkowano seryjnie, bo nastał koniec wojny, no a potem wiadomo ograniczenia i traktat wersalski, kryzys gospodarczy itd.
Poza tym sporo broni się zniszczyło podczas Wielkiej Wojny.
2. Po drugie, na początku działaliśmy w latach początkowych cesarstwa niemieckiego, czyli dokładnie 1871-1891. Potem w przeciągu miesiąca przenieśliśmy się do roku 1923. Moglibyśmy uznać, że wojna się odbyła, i mamy stan taki jaki miały Niemcy w 1923 roku, ale wtedy trzeba by ustalać czy wygraliśmy, czy przegraliśmy, czy był remis, itd. Poza tym takie rozwiązanie zabiera nam pole do narracji, zabiera nam posty.
Dzięki mojemu rozwiązaniu możemy teraz niejako na nowo produkować nasz sprzęt, dzięki czemu każdy z nas, moze napisać kilka postów, które wpłyną na nasze konto w MBP, oraz wzmogą aktywność.
Wg. mojej wizji, mówimy teraz odbudować potencjał naszej Marynarki sprzed wojny, oraz naszych sił powietrznych. Wiadomo, że de facto najsilniejsze, najbardziej rozbudowane lotnictwo mieliśmy pod koniec, bo na początku, to były nowinki. Poza tym, teraz nie możemy latać tymi starymi albatrosami, albo fokkerami. Musimy mieć nowsze samoloty, takie aby odpowiadały samolotom z lat 20. XX wieku.

Oczywiście to moja opinia, mój punkt widzenia i zapraszam do dyskusji.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Obrazek
Awatar użytkownika
August von Hohenzollern Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Wirtemberskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: August von Hohenzollern »

Była tylko z inną bronią.
Nie da się mieć ciastko i zjeść ciastko
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall
wyksztalcenie: mgr.net.prawa

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Karl von Wettin »

August von Hohenzollern pisze: 24 wrz 2023, 20:40 Była tylko z inną bronią.
Tylko jaką? Mausery M84?
Friedrich von Baden pisze: 24 wrz 2023, 17:05
Wytłumaczeniem dosłownym dlaczego produkujemy dopiero broń z końca Wielkiej Wojny jest:
Odnosząc się do obu wypowiedzi

W rozkazie ujęte są też karabiny i pistolet historycznie sprzed pierwszej wojny które raczej powinniśmy obecnie wycofywać na rzecz produkowanych od 1915 wzwyż a nawet wprowadzać broń z lat 20 (Np.pistolet Ortigesa). Nie musimy myślę ograniczać się do modeli niemieckich. (Jak w lotnictwie gdzie cesarz na mój wniosek przyjął myśliwiec wzorowany na realnie francuskim z 1919, i samolot szturmowy realnie amerykański z jak dobrze pamiętam 1923) I damy mausery, ale np. realnie czechosłowackie wz.24. Według mnie ewentualnie możemy że wojny nie było (brak zniszczeń ziemi strat w ludziach i zakorzenienia nienawiści) a kryzys zakończony zamachem wspomniany przez księcia Fryderyka miał tak jak było początkowo czyli w 1871 przez co mamy gładką kontynuację historii sprzed przeskoku dat.
Brak wojny to brak potrzeby zbrojenia co możemy teraz nadrabiać, o co chyba chodzi Jego Wielkoksiążęcej Mości i co ja bym poparł.
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach
Herzog von Sachsen-Meiningen, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg und Gotha
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Markgraf von Oberlausitz,
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Friedrich von Baden »

Król Saksonii ma całkowitą rację, że sytuacja w której uznaje się, że Wielka Wojna odbyła się, a teraz w 1923 roku, uzbrajamy jednostki w broń z okresu I Wojny Światowej, oraz budujemy, tudzież produkujemy uzbrojenie, okręty, pojazdy takie jak były podczas I Wojny Światowej, nie ma zbytnio sensu.
Teraz tak się zastanowiłem. No a gdyby uznać, że ta Wielka Wojna się zdarzyła. W jej wyniku straciliśmy trochę wojska, straciliśmy okręty (niektóre samo zatopiliśmy), mieliśmy zniszczony przemysł zbrojeniowy, mieliśmy kryzys gospodarczy itd. Teraz zaś korzystając, że mamy od roku nowe czasy, nowe forum, niejako "nowe otwarcie"/"nowe państwo", musimy sie odbudować. Ja wiem, że niejako odcinamy się od tamtego forum, tamtej historii, tamtych dokonań czy postów. Ale nie ma też w tym nic złego. Wszystkich postów, historii, wątków i rozmów sie nie da przenieść. Tamte forum to już historia. Za kilka lat tamto forum zniknie i przepadnie, nic po nim nie zostanie. Teraz zaś mamy historyczny moment, bo zaczęliśmy z czystą kartką. Nie musimy mieć tych wszystkich starych okrętów. Nie jesteśmy tak potężni jak realne Niemcy. Weźmy nie twórzmy tak wielu związków taktycznych. Nigdy tego nie wykorzystamy. Zamiast tworzyć nadmierne jednostki, niepotrzebne puste posty, które ktoś inny uzna za spam, bo będzie wątek oktetów a w nim 50 postów, każdy z opisem okrętu i jego obrazkiem, zamiast tego, ustalmy, że Np. Nasza Marynarka Cesarska Straciła w Wielkiej Wojnie wszystko. Teraz musimy na nowo zbudować nowe okręty, ale takie, które będą odpowiadały nowoczesnym standardom i będą nowoczesne jak na lata 20. XX wieku. Ustalmy, że np. będziemy mieli:
2 Pancerniki
2 ciężkie krążowniki
8 lekkich krążowników
12 niszczycieli
14 okrętów podwodnych
Łącznie to daje 38 okrętów. Spora liczba, jak na warunki mikronacyjne wystarczająca. Taka Flota wymagałaby około 21 000 marynarzy. Liczba okrętów nie jest przypadkowa. Tyle statków miała III Rzesza w 1936 roku. Gdybyśmy tyle zbudowali, a potem opisali, nikt by sie nie przyczepił i nie wytykał nam spamu, czy tego, że wątek zbiorczy opisujący flotę jest niepotrzebny, pusty, spamerski.
Może i moja wizja, propozycja wydać się drastyczna lub niepopularna, ja to rozumiem, ale uważam, że musimy być przede wszystkich mikronacją, a nie forum historycznym. Musimy być społecznością. Musimy myśleć realiami mikronacyjnymi, a nie historycznymi wizjami, marzeniami Cesarza Wilhelma i jego admiralicji. Wystarczy taką liczbę okrętów dobrze zrobić, dobrze uzbroić, opisać itd. i będzie jedną z lepszych flot. Z resztą nasza Flota nie musi z nikim konkurować. Nie ma tu wojen, nie ma rywalizacji z Wielką Brytanią, nie musimy panować na morzach, z resztą nikt by nie konkurował, oraz by to nie było realne, bo nowoczesny Skarland by nam mógł zatopić nasze okręty rakietami, podobnie jak kazdy inny nowoczesny kraj.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Obrazek
Awatar użytkownika
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Nie musimy odcinać się od przeszłości. Każdy okręt ma wyznaczony czas pływania, potem idzie na tzw żyletki, jest pocięty i oddany do huty. Na to miejsce budowany jest nowy. Może powoli wyrażajmy stara flotę, a budujmy nową.
Będzie i wilk syty i owca całą.
Na temat ilości i rodzajów okrętów musimy podyskutowac
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Ja również nie chcę odcinać się od przeszłości (Obecnie używam imienia Karol II, jako syn Karola Augusta)
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach
Herzog von Sachsen-Meiningen, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg und Gotha
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Markgraf von Oberlausitz,
Awatar użytkownika
Michael Boym Stempel
Discord: michaelboym
wyksztalcenie: matura

Odznaczenia Bawarskie

Post autor: Michael Boym »

To jak będzie wyglądało to wojsko? Ile i jakich okrętów będziemy mieli. Jak będzie wyglądało nasze lotnictwo?
Co dalej z wprowadzaniem nowej broni?
Awatar użytkownika
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Trzeba się głęboko zastanowić. Myślę że dywizje piechoty powinny mieć nadal 4 pułki, a momencie mobilizacji z dywizji powstawałby korpus dwudywizyjny
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Ja też chciałbym wiedzieć co w sprawie tej broni