Kalendarz czyli czas obowiązujący w Cesarstwie Niemieckim
- Fryderyk Orański • Stempel
- Generaloberst

- wyksztalcenie: doktor net
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Realny
2021
kwiecień to rok wirtualny 1871,
maj 1872,
czerwiec 1873,
lipiec 1874,
sierpień 1875,
wrzesień 1876,
październik 1877,
listopad 1878,
grudzień 1879.
Realny
2021
kwiecień to rok wirtualny 1871,
maj 1872,
czerwiec 1873,
lipiec 1874,
sierpień 1875,
wrzesień 1876,
październik 1877,
listopad 1878,
grudzień 1879.
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae

- Generaloberst

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Re: Kalendarz czyli czas obowiązujący w Cesarstwie Niemieckim
Realny
2022
styczeń 1880,
luty 1881,
marzec 1882,
kwiecień 1883,
maj 1884,
czerwiec 1885,
lipiec 1886,
sierpień 1887,
wrzesień 1888,
październik 1889,
listopad 1890,
grudzień 1891.
2022
styczeń 1880,
luty 1881,
marzec 1882,
kwiecień 1883,
maj 1884,
czerwiec 1885,
lipiec 1886,
sierpień 1887,
wrzesień 1888,
październik 1889,
listopad 1890,
grudzień 1891.

- Generaloberst

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Proponuję do tego wątku przenieść dyskusję odnośnie kalendarza/czasu jaki ma być w Cesarstwie Niemieckim.
Ja jestem za opcją data realna = data wirtualna.
Ja jestem za opcją data realna = data wirtualna.

- August von Hohenzollern • Stempel
- Feldmarschall

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Wirtemberskie
Odznaczenia Badeńskie
Szanowni Państwo
Uważam, że od 1 stycznia 2023 powinniśmy rozpocząć rok 1900 i przejść do systemu jeden rok realny jeden rok wirtualny.
Uważam, że od 1 stycznia 2023 powinniśmy rozpocząć rok 1900 i przejść do systemu jeden rok realny jeden rok wirtualny.
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
- Generaloberst

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Jak dla mnie powinniśmy mieć tak jak mają w innych mikronacjach, czyli 1 stycznia mamy 1 stycznia 1923 roku.August von Hohenzollern pisze: ↑28 wrz 2022, 12:54 Szanowni Państwo
Raczej nie robi się tak, że data wirtualna jest niepowiązana z realną. Inna sprawa kalendarza santerskiego, gdzie ta zasada się nie liczy, bo tam jeden rok to u nas miesiąc realny. Poza tym po jakimś czasie i tak data, czas wirtualny dorównuje realowemu i wtedy jest dzień realny = dzień wirtualny. Najlepiej jest zrobić kalendarz realistyczny, ale z tym, że jesteśmy jeden wiek wcześniej niż real.
Poza tym to, że mielibyśmy 1923 rok daje nam trochę więcej możliwości niż w przypadku gdybyśmy mieli 1900 rok. Dzięki temu możemy tworzyć już w pełni własną, alternatywną historię Niemiec, nie tylko bazując na tym co się kiedyś w realu zadziało w danym roku, czy miesiącu, czy nawet danym dniu czy ogólnie wieku. Wtedy np. historia byłaby taka, że doszło do I WŚ, ale ją wygraliśmy, jesteśmy teraz silnym narodem, z którym muszą się liczyć inne narody itd. Poza tym kolejnym plusem tego byłoby to, że mielibyśmy o wiele lepszy postęp technologiczny, moglibyśmy już spokojnie pisać o samolotach, o różnych aeroplanach, o balonach, sterowcach, mielibyśmy lepsze statki, mielibyśmy normalne, lepsze automobile i nawet auta. Do tego dochodzi wiele różnych rzeczy, które powstały, zostały wynalezione, odkryte dopiero po pierwszej wojnie światowej.

- Fryderyk von Mecklenburg
Według mnie lepiej by było, żeby przejść na to od 10 października tego roku i rozpocząć od 1922 r. (od 1 stycznia 2023 byłby 1923 rok).Friedrich von Baden pisze: ↑28 wrz 2022, 13:46Jak dla mnie powinniśmy mieć tak jak mają w innych mikronacjach, czyli 1 stycznia mamy 1 stycznia 1923 roku.August von Hohenzollern pisze: ↑28 wrz 2022, 12:54 Szanowni Państwo
Raczej nie robi się tak, że data wirtualna jest niepowiązana z realną. Inna sprawa kalendarza santerskiego, gdzie ta zasada się nie liczy, bo tam jeden rok to u nas miesiąc realny. Poza tym po jakimś czasie i tak data, czas wirtualny dorównuje realowemu i wtedy jest dzień realny = dzień wirtualny. Najlepiej jest zrobić kalendarz realistyczny, ale z tym, że jesteśmy jeden wiek wcześniej niż real.
Poza tym to, że mielibyśmy 1923 rok daje nam trochę więcej możliwości niż w przypadku gdybyśmy mieli 1900 rok. Dzięki temu możemy tworzyć już w pełni własną, alternatywną historię Niemiec, nie tylko bazując na tym co się kiedyś w realu zadziało w danym roku, czy miesiącu, czy nawet danym dniu czy ogólnie wieku. Wtedy np. historia byłaby taka, że doszło do I WŚ, ale ją wygraliśmy, jesteśmy teraz silnym narodem, z którym muszą się liczyć inne narody itd. Poza tym kolejnym plusem tego byłoby to, że mielibyśmy o wiele lepszy postęp technologiczny, moglibyśmy już spokojnie pisać o samolotach, o różnych aeroplanach, o balonach, sterowcach, mielibyśmy lepsze statki, mielibyśmy normalne, lepsze automobile i nawet auta. Do tego dochodzi wiele różnych rzeczy, które powstały, zostały wynalezione, odkryte dopiero po pierwszej wojnie światowej.
Friedrich III., Großherzog von Mecklenburg
- Feldmarschall

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Szanowni Państwo
Przegapimy najciekawsze i najpiękniejsze czasy Cesarstwa. A co z fabrykami, okrętami, wojskiem przy takim przeskoku. Już nie mówię o modzie
Przegapimy najciekawsze i najpiękniejsze czasy Cesarstwa. A co z fabrykami, okrętami, wojskiem przy takim przeskoku. Już nie mówię o modzie
- Fryderyk von Mecklenburg
W sumie racja, ale po prostu ja jestem za tym, żeby można było bardziej stworzyć alternatywne sytuacje wewnętrzne (nie dotyczy nowych kolonii, wojen itp.).August von Hohenzollern pisze: ↑02 paź 2022, 16:12 Szanowni Państwo
Friedrich III., Großherzog von Mecklenburg
- Generaloberst

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Ja jestem za tym aby było to od listopada albo grudnia lub nawet najlepiej nowego roku, aby istniał okres przejściowy, kiedy należałoby modernizować potrzebne rzeczy, oraz poprawiać pewne wątki itd.
Np. Jedną z ważniejszych spraw jakie należy poruszyć przy zmianie czasu, to sprawa narracji oraz naszego wieku. Narracyjnie urodziłem się w 1857 roku. Jeśli przyjąć, że idziemy z duchem czasu to wtedy od nowego roku, od zmiany od 2023 czyli naszego 1923 roku miałbym 65 lat i 11 miesięcy. W lutym 2023 (1923) miałbym już 66 lat równo. Co by oznaczało, że powinienem zmienić awatar z mojej średniej/młodej wersji na wersję tego dojrzałego, starszego Pana. Narracyjnie postarzyłaby się również moja fikcyjna, narracyjna rodzina, co byłoby z pewnością ciekawe, fajne i dałoby możliwość mariaży pomiędzy dziećmi innych władców.
Zatem to jest jedna z możliwości i skutków zmiany daty. Druga opcja jest taka, że aby zachować młodość należałoby zmienić swoją historię. Wtedy to już nie tworzylibyśmy historii alternatywnej od zjednoczenia w 1871 ale od roku 1918 kiedy monarchie niemieckie upadały. Wtedy np. Ja nie mógłbym być już synem Ludwika II Badeńskiego, ale za to mógłbym być synem Fryderyka II Badeńskiego.
Raczej skłaniałbym się ku tej drugiej opcji, bo nie widzę się jeszcze w roli starszego pana.

Jednak chętnie poznam zdanie innych.
Np. Jedną z ważniejszych spraw jakie należy poruszyć przy zmianie czasu, to sprawa narracji oraz naszego wieku. Narracyjnie urodziłem się w 1857 roku. Jeśli przyjąć, że idziemy z duchem czasu to wtedy od nowego roku, od zmiany od 2023 czyli naszego 1923 roku miałbym 65 lat i 11 miesięcy. W lutym 2023 (1923) miałbym już 66 lat równo. Co by oznaczało, że powinienem zmienić awatar z mojej średniej/młodej wersji na wersję tego dojrzałego, starszego Pana. Narracyjnie postarzyłaby się również moja fikcyjna, narracyjna rodzina, co byłoby z pewnością ciekawe, fajne i dałoby możliwość mariaży pomiędzy dziećmi innych władców.
Zatem to jest jedna z możliwości i skutków zmiany daty. Druga opcja jest taka, że aby zachować młodość należałoby zmienić swoją historię. Wtedy to już nie tworzylibyśmy historii alternatywnej od zjednoczenia w 1871 ale od roku 1918 kiedy monarchie niemieckie upadały. Wtedy np. Ja nie mógłbym być już synem Ludwika II Badeńskiego, ale za to mógłbym być synem Fryderyka II Badeńskiego.
Raczej skłaniałbym się ku tej drugiej opcji, bo nie widzę się jeszcze w roli starszego pana.
Jednak chętnie poznam zdanie innych.

- Feldmarschall

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
A dlaczego musimy zaczynać po pierwszej wojnie światowej, jak chcą państwo utrzymać 3 to możemy od nowego roku zacząć w 1903 roku