Nowa historia

Najbardziej popularne miejsce do rozmów i dyskusji.
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Generaloberst
Generaloberst
wyksztalcenie: doktor net

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Re: Nowa historia

Post autor: Fryderyk Orański »

August von Hohenzollern pisze: 14 lip 2023, 20:25 Moim zdaniem jeżeli przyjmiemy koncepcję Wielkiego Księcia, w całości, to cała stara historia bierze w łeb. Natomiast, można przyjąć że w państwach gdzie jest monarcha zachowała się z przed I wojny światowej. Natomiast tam gdzie nie ma monarchy, rewolucję usunęły je z tronu. Ale po zlikwidowaniu buntu przez Prusy, Bawarię, Saksonię i Badenie monarchowie mogą wróci na swój tron.
To tylko moja koncepcja, do dalszej dyskusji
Niby tak, ale przecież i tak przepisaliśmy najważniejsze rzeczy na nowe forum, mamy tutaj wszystkie dokumenty. Także może i trochę wymazujemy niektóre rzeczy, narracje ze starego forum, no ale w końcu to przeszłość, a teraz mamy teraźniejszość, którą kreujemy.
Gdyby przyjąć moją koncepcję, to wtedy byłoby bardziej historycznie i jak pisałem, wszystko mogłoby mieć swój ciąg przyczynowo skutkowy. Zaś jeśli USA by nie pomogły Entencie, co spowodowałoby przeciągniecie wojny, to jest to ingerencja w czas i wydarzenia. Poza tym realnie w tym 1918 roku państwa europy były realnie zmęczone wojną. Były problemy, inflacja, wyczerpanie wojenne, sporo śmierci, a do tego jeszcze rewolucja u nas, która niejako musiała wybuchnąć. Jeśli nawet USA by nie pomogły a wojna trwała by dłużej, to tak czy siak, w tym roku 1920 by wybuchła rewolucja. Bo jeśli nie to już lecimy troszkę w fantazję, że Cesarstwo dało niby radę wytrzymać 6 lat wojny itd. Poza tym to nie do końca tłumaczy, czemu się od nowa rekrutuje wojsko, daje dowódców, przywraca monarchów, buduje na nowo te same okręty. Poza tym jesli niby tak sie stało to czemu nie rządzi Wilhelm II., tylko August I. A jeszcze przed nim ktoś inny.
Według mnie moja koncepcja miałaby najwięcej sensu i wprowadzałaby najmniejszy chaos, tłumaczyłaby najwięcej i byłaby w miarę najbardziej spójna. No ale to kwestia zdań i opinii.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae

Obrazek
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall
wyksztalcenie: mgr.net.prawa

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Karl von Wettin »

Początkowo od nowa rekrutowaliśmy wojsko i budowaliśmy od nowa na początku bo przed 1871 rokiem w Niemczech był jakiś wielki krach (typu inwazja brodrto też być może do oficjalnego ustalenia), a potem historia idzie dalej według naszych zasad więc równie dobrze może być tak że Paryż jednak padł w te dwa tygodnie i w maks 1916 dziękujemy za udział w programie, albo nawet takie odjechane scenariusze że coś się zmieniło w układzie sojuszy i byliśmy po wygranej stronie zamiast na ten przykład Włochów czy Rosjan.
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach
Herzog von Sachsen-Meiningen, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg und Gotha
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Markgraf von Oberlausitz,
Awatar użytkownika
Zygmunt Szuman Stempel
Leutnant
Leutnant
wyksztalcenie: średnie

Odznaczenia Bawarskie

Post autor: Zygmunt Szuman »

Myślę, że propozycja zaprezentowana przez Wielkiego Księcia Badenii, jest całkiem ciekawa. :)
/-/ Zygmunt Szuman
Nadburmistrz Poznania
Trener Lecha Poznań
Obrazek
Awatar użytkownika
Fryderyk Wilhelm
Oberst
Oberst
wyksztalcenie: Wojskowe

Post autor: Fryderyk Wilhelm »

Według mnie też.