Sprawy różne
- Karl von Württemberg • Stempel
- Generalmajor

-
Odznaczenia Wirtemberskie
Odznaczenia Badeńskie
Re: Sprawy różne
W Królestwie w Landtagu rozpisałem zakupy jakich dokonuje Królestwo, ale nie jestem pewien działania tego wszystkiego, wrzuciłem parę zapisków ustawy o tych sprawach, ale nie wiem czy dobrze to interpretuje, mógłby to ktoś proszę sprawdzić?
Karl von Württemberg

- August von Hohenzollern • Stempel
- Feldmarschall

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Ja nie mówię o samodzielności operacyjnej tylko organizacyjnej.
Ale ile mamy mieć tego lotnictwa?
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
- Generalmajor

-
Odznaczenia Badeńskie
Ja mam tylko pytanie, w jednej z fabryk w Wirtembergii planuje tworzyć samoloty, może Cesarstwo będzie chciała je kupić do lotnictwa?
Karl von Württemberg

- Friedrich von Baden • Stempel
- Generaloberst

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Obecnie chyba zero, bo nikt tym się nie zajmował.August von Hohenzollern pisze: ↑12 maja 2024, 19:14 Ja nie mówię o samodzielności operacyjnej tylko organizacyjnej.
Proponuję Lotnictwo zorganizować albo w kilka Korpusów Lotniczych, albo w kilka Flot Powietrznych.
W każdej z nich będą wchodziły kilka Dywizjonów bombowych, lub Dywizjonów myśliwskich, które dzielą się na eskadry bombowe, lub myśliwskie.
Cesarstwo miało 5 dywizjonów myśliwskich (z czego jeden to dywizjon myśliwców morskich), oraz 8 Dywizjonów bombowych.
Proponuję aby każdy dywizjon składał się z 3 eskadr lotniczych. Tak przynajmniej było w dywizjonach bombowych. Zaś myśliwskie dywizjony były raczej złożone z 4 eskadr myśliwskich.
Co do ilości samolotów, to w odradzającej się Rzeczpospolitej w 1919 roku w eskadrze było 10 samolotów. W Cesarstwie było to od 9 do 12 samolotów. Zatem możemy przyjąć dla ułatwienia liczbę 10.
Wtedy mamy eskadrę po 10 samolotów. Dywizjon Bombowy liczy 3 eskadry, czyli 30 samolotów bombowych. Dywizjon myśliwski liczy 4 eskadry, czyli 40 samolotów myśliwskich. Łącznie potrzeba 240 bombowców, oraz 200 myśliwców. Pozostanie jedynie kwestia rozlokowania tych jednostek. Poza tym na wojska powietrzne składa się także obrona przeciwlotnicza, więc każdy korpus będzie potrzebował pułku artylerii. Do tego niektórym korpusom dodałbym zeppeliny.
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

- Generaloberst

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Chętnie, ale nie tylko wy. Ja mam u mnie w Badenii Zakłady firmy Dornier...Karl von Württemberg pisze: ↑12 maja 2024, 19:48 Ja mam tylko pytanie, w jednej z fabryk w Wirtembergii planuje tworzyć samoloty, może Cesarstwo będzie chciała je kupić do lotnictwa?
Nie mniej w wątku rozmów o gospodarce prus, wypisałem, jakie marki/firmy/zakłady się znajdowały. Także polecam.
Zakłady Porshe AG może produkować czołgi, oraz pojazdy, w tym samochody np. na rynek cywilny. Robert Bosch GmbH, produkuje części do samochodów, elektronikę, silniki itd. Zakłady Mausera produkują broń, pistolety, karabiny, wyposażenie dla żołnierzy piechoty. Zatem polecam Wam się w pierwszej kolejności na tym skupić.

- Generalmajor

-
Odznaczenia Badeńskie
- Generaloberst

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
W Cesarstwie mamy w teorii 5 firm produkujących różne samoloty, jednak jako, że nikt nic nie robił, to nic nie jest uzupełnione i działy stoją puste tak jak wasze Mausera.
Firma Messerschmitt produkować powinna samoloty myśliwskie, Firma Junkers głównie bombowce, ale też myśliwce, firma Focke Wulf bombowce, Heinkel bombowce. Firma Dornier słynie z samolotów morskich, także my będziemy jedynym ich producentem, dostawcą samolotów do eskadr samolotów morskich.
Konkurencja jest duża, udział w rynku praktycznie zajęty, przejęty, ustalony. Polecałbym Wirtembergii wpierw skupić się na produkcji broni dla wojsk lądowych, bo tutaj macie spore udziały jeśli chodzi o produkcję wyposażenia dla piechoty, jak również uzbrojenia dla wojsk pancernych, czy też produkcji pojazdów i czołgów dla wojsk pancernych. Mowa tu o milionowych kontraktach. Piechota uzbrojenia nie potrzebuje, było wymieniane niedawno, ale wojska pancerne nietknięte. Inaczej Prusy i Bawaria zagarną niszę na rynku i przejmą produkcję pojazdów pancernych.

- August von Hohenzollern • Stempel
- Feldmarschall

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Proponuje
Eskadra może liczyć 10 maszyn - 3 plutonu po 3 maszyny plus maszyna dowódcy. W rezerwie eskadry 3 maszyny.
Dywizjon składa się z 3 eskadr plus plutonu dowódcy dywizjonu.
Razem 33 samoloty plus 9 w rezerwie.
Na razie wszystkie rodzaje samolotów ma taka sama organizacje
Myśliwska
Bombowa
Obserwacyjna
Mam 25 Korpusow to może 25 dywizjonów w tym po jednym,w państwach członkowskich które działają
Od czegoś musimy ruszyc
Eskadra może liczyć 10 maszyn - 3 plutonu po 3 maszyny plus maszyna dowódcy. W rezerwie eskadry 3 maszyny.
Myśliwska
Bombowa
Obserwacyjna
Mam 25 Korpusow to może 25 dywizjonów w tym po jednym,w państwach członkowskich które działają
Od czegoś musimy ruszyc
JCM August von Hohenzollern
- Generalmajor

-
Odznaczenia Badeńskie
Niby tak, chociaż w większych państwach członkowskich moznaby po 2, w końcu Saksonia czy Bawaria są dużo większe od wielu innych. A i na dodatek jaki rodzaj dywizjonu trafiłby do państw członkowskich, czy będą mieszane te dywizjony?August von Hohenzollern pisze: ↑12 maja 2024, 22:07 Proponuje
Myśliwska
Bombowa
Obserwacyjna
Od czegoś musimy ruszyc
Karl von Württemberg

- Karl von Wettin • Stempel
- Feldmarschall

- wyksztalcenie: mgr.net.prawa
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Chyba dywizjon mający po eskadrze wszystkiego. Mi to pasuje