Rozmowy o armii

Deutsches Heer
Awatar użytkownika
August von Hohenzollern Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Wirtemberskie

Odznaczenia Badeńskie

Rozmowy o armii

Post autor: August von Hohenzollern »

Wszystkie bataliony dostały numeru Korpusow, pod ktore podlegają.
Bawaria ma duzo idaca autonomię, ale proponuję, aby tak samo postąpić.
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Generaloberst
Generaloberst
wyksztalcenie: doktor net

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Re: Rozmowy o armii

Post autor: Fryderyk Orański »

@Obywatele Jak podoba się Panom nowa organizacja w dziale wojskowym.?
Wiadomo, nie ma jeszcze wszystkich korpusów uzupełnionych. Na razie uzupełniłem jedynie "moje korpusy" badeńskie, to może być pewnym wzorem dla innych jeśli chcieliby "swoje" korpusy uzupełnić.

Przy okazji mam kilka kwestii, których musimy poruszyć.

1. Armia Bawarii również powinna się znaleźć w tym dziale. Ma ona jednak zaznaczoną swoją autonomię i robiłem tak jak w historii było. korzystałem z materiałów źródłowych, oraz Wikipedii, polskiej i niemieckiej.
Jeżeli @Król Bawarii chce sobie osobiście uzupełnić bawarskie korpusy to proszę.
2. Przypomnę że inne królestwa nie miały autonomii i po tym jak doszło do zjednoczenia Niemiec w 1871 roku, to armie królestw i wielkich księstw przeszły na pruską armię, pruską organizację. Stąd nie mamy oddzielnych korpusów dla Saksonii czy Wirtembergii. Jednakowoż, zwyczajowo przyjmuje się nazewnictwo np. "Korpus Wirtembergii", gdyż XIII. Armeekorps znajduje się na terenie Królestwa Wirtembergii, służą w nim Wirtemberczycy, dowodzą oni, oraz król będzie na ich czele.
Nie mniej zauważyłem, że król Saksonii @Karl von Wettin ma w swoim królestwie, dziale królestwa, dziale armii, jakieś dwa korpusy armijne saksońskie. Jak rozumiem, to to ma być nazwa niejako wyróżniająca Saksońską armię, ale nie oznacza ona, żadnej oddzielnej armii, organizacji itp.? Jeśli tak to super.
Przy okazji, pytanie do @Króla Saksonii czy ta armia jest tak zorganizowana jak w historii była? Czy też WKM, wprowadzał jakieś zmiany. Jeśli tak, to czy tak można? Jeśli tak, to okej.
Tu kolejne pytanie, czy jeśli to jest korpus taki jak w historii, w sensie, że podległy naczelnemu pruskiemu (Cesarskiemu) dowództwu, to czy chce WKM, w tych nowych działach samemu porobić wątki, podobne do moich, czy mam spróbować samemu?
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae

Obrazek
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall
wyksztalcenie: mgr.net.prawa

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Karl von Wettin »

Generalnie jest bez zmian. Jedyne co potworzyłem to jednostki kolonialne. Z opisów w moim królestwie usunąłem po prostu numerację federalną jednostek
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach
Herzog von Sachsen-Meiningen, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg und Gotha
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Markgraf von Oberlausitz,
Awatar użytkownika
Karol Józef Wittelsbach Stempel
Generalleutnant
Generalleutnant

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Karol Józef Wittelsbach »

Ja moje korpusy mogę zrobić samemu. Zapoznam się tylko z działami oraz tym co jest w dziale wojsk bawarskich. :)
Karol Józef
z łaski Bożej król Bawarii,
hrabia palatyn Renu,
książę Bawarii, Frankonii i w Szwabii

Obrazek
Awatar użytkownika
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Szanowni Panowie
Chciałem wrócić do sprawy motoryzacji wojska
Na początku chce stworzyć dywizję lekka, aby na niej testować nasze pomysły.
Aby nie tworzyć nowych jednostek proponuję przekształcić 4 pułku jazdy. Niestety będą zabrane z DP

Proponuje aby dywizja składała się z
1 pułku kawalerii pancernej
2 pułków kawalerii zmotoryzowanej
1 pułku kawalerii rozpoznawczej
Artylerii i Służb

Aby zachować tradycje proponuję pułk kirasjerow przekształcić w pułk kawalerii pancernej (czołgi)
W pułki kawalerii motorowej przekształcić pułki dragonow, a pułk kawalerii rozpoznawczej - pułk stzrlcow konnych

Wszystkie pułki zachowują nazwę numery i tradycje
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

August von Hohenzollern pisze: 18 sie 2024, 11:32 Szanowni Panowie
Chciałem wrócić do sprawy motoryzacji wojska
Na początku chce stworzyć dywizję lekka, aby na niej testować nasze pomysły.
Aby nie tworzyć nowych jednostek proponuję przekształcić 4 pułku jazdy. Niestety będą zabrane z DP

Proponuje aby dywizja składała się z
1 pułku kawalerii pancernej
2 pułków kawalerii zmotoryzowanej
1 pułku kawalerii rozpoznawczej
Artylerii i Służb

Aby zachować tradycje proponuję pułk kirasjerow przekształcić w pułk kawalerii pancernej (czołgi)
W pułki kawalerii motorowej przekształcić pułki dragonow, a pułk kawalerii rozpoznawczej - pułk stzrlcow konnych

Wszystkie pułki zachowują nazwę numery i tradycje
Tyle, że my już mamy bataliony pancerne, które mają kompanie czołgów...
Każdy batalion ma 1 kompanię czołgów, 2 kompanie samochodów pancernych i 1 kompanię techniczno-remontową. Można zobaczyć to w dziale wojsk lądowych.
1 kompania czołgów, to jak sam cesarz napisał 15 czołgów. Mamy 21 batalionów czyli 315 czołgów. W każdym batalionie 2 kompanie samochodów pancernych, jeśli przyjmujemy, że kompania liczy 15 sztuk maszyn, to jest to 30 maszyn na batalion, czyli 630 samochodów pancernych. Do tego jeszcze ostatnia kompania tj. techniczno-remontowa też pewnie ma jakieś pojazdy więc można uznać, że całościowo wojsko Cesarstwa Niemieckiego przynajmniej jeśli chodzi o wojska pancerne używa około 700 samochodów pancernych i 315 czołgów.

Teoretycznie istnieje rezerwa, no ale nigdy jej nie opisywaliśmy, i chyba też nie ma to sensu. Z resztą nadal trzeba by dokończyć robienie wątków poszczególnych dywizji itd.

Obrazek
Awatar użytkownika
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Pamiętam o batalionach pancernych, one mają wspomagać dywizję piechoty.
Więc bataliony na razie zostają
Chce zacząć rozwój broni szybkiej. Do tego najlepiej nadaje się kawaleria. Ma tradycje i wyszkolenie.
Jak najszybciej postaram się przedstawić wstępny sklad poszczególnych pułków
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

August von Hohenzollern pisze: 18 sie 2024, 17:11 Pamiętam o batalionach pancernych, one mają wspomagać dywizję piechoty.
Więc bataliony na razie zostają
Chce zacząć rozwój broni szybkiej. Do tego najlepiej nadaje się kawaleria. Ma tradycje i wyszkolenie.
Jak najszybciej postaram się przedstawić wstępny sklad poszczególnych pułków
Rozumiem, choć też szkoda jakby tracić kawalerię. Dobrze, że nie wszystkie dywizje piechoty opisałem, gdyż wtedy najpewniej straciłbym cała swą pracę musząc coś zmieniać w tylu wątkach.

Co do szybkiej broni itd. to niezbyt rozumiem. Bo obecnie mamy tak jak były historyczne korpusy armijne, w nich mamy poszczególne dywizje piechoty, do tego istnieją historyczne Pułki Artylerii Pieszej, no i jeszcze korpusy składały się z różnych batalionów np. batalionu pancernego, batalionu kolejowego, telegraficznego itd. Do tego w każdym korpusie będą jeszcze dywizjony lotnicze, bo lotnictwo ma zostać połączone z armią lądową. Zatem działy, a co za tym idzie wojsko będzie raczej dobre i pełne.
Od kwestii struktury i organizacji, to będziemy mieli dość spore wojsko pewnie narracyjnie coś rzędu setek tysięcy. Nie chodzi mi, że to źle. Zdążyłem się do tego przyzwyczaić. A nawet przekonać.

Dlatego też niezbyt podoba mi się przekształcanie kawalerii w wojska pancerne. Szczerze robimy to dla siebie bo i tak nikt nie przyklaśnie nam, że to zrobiliśmy, nikt nie pochwali nie będzie bił braw. Nie będzie konkursu itd.
Jesteśmy troszkę w gruncie rzeczy małą mikronacją. Cesarz się udziela, pisze, włada i rządzi, ale sporo też na mnie spoczywa. A poza nami, reszta to ma inne obywatelstwa i jest mało aktywna. Więc troszkę to cesarstwo jest państwem jak z tektury, kolosem na glinianych nogach.
Nie wiem czy jest sens coś tam zmieniać tę kawalerię na pojazdy, ale zostawiać nazwy historyczne. Ludzie się chyba w tym jeszcze pogubią.
Też nie ma to chyba sensu, gdyż na przykładzie wojsk pruskich (cesarskich) stacjonujących w Badenii, gdzie służą Badeńczycy;
Mam wątek dywizji, ale najpewniej dalszych mniejszych formacji, typu Brygady już nie będę rozpisywał i tworzył postów. Nie ma to sensu. I tak nikt nigdy nie będzie dowodził takim mini oddziałem. Każdy zaczyna od bycia porucznikiem i dowodzenia od razu pułkiem. Nawet nie brygadą czy coś. Więc też nie wiedzę sensu aby cesarz rozpisywał.
W 29 Dywizji mamy np. 57 Brygadę Piechoty a w niej 113 pułk piechoty (5. Badisches Infanterie-Regiment Nr. 113). Prócz tego jest np. 29 Brygada Kawalerii; w niej 22 pułk dragonów Księcia Karola (3. Badisches Dragoner-Regiment Prinz Karl Nr. 22).
I to wszystko nie opisywałem nic więcej dalej. Ale tez się nie zagłębiałem w to. Nie wiem czy na polskiej lub niemieckiej Wikipedii znajdę co było dalej częścią tego pułku dragonów. Ale też niezbyt w to wnikam, bo to nie jest tak ważne. I tak jest mało narracji, wojsko jest pewnym dodatkiem, poza tym nikt nie wnika. Więc zwyczajnie WCM, może to nie ma sensu... :|

Obrazek
Awatar użytkownika
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Szanowni Panowie
Z tego co zrozumiałem były checi unowocześnia armii. Jej reorganizacji
Nie ma nigdzie tak że od razu wszystkie pułki stają pancernymi czy zmotoryzowanym np w Polsce 10 BK,
Możemy przeprowadzić sumują je jeśli nie wyjdzie nic się nie stanie
Awatar użytkownika
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Wasza Ksiazeca Mość
Po przemyśleniu, na razie w jednostkach Badenii nic się nie zmieni, nawet w większości dywizji nic się nie zmieni. 4 DP będą miały zamiast dwóch pułków jazdy jeden.
Mogą to być wszystkie jednostki pruskiej.
Chodzi mi o próbę czy dalibyśmy rade.
Nawet jeżeli stworzymy kilka dywizji szybkich to głównym członem będą DP, przypominam, że w czasie wojny część pułków kawalerii była grupowana w dywizję, a nawet Korpusy kawalerii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cesarskie Wojska Lądowe”