Kalendarz czyli czas obowiązujący w Cesarstwie Niemieckim
- Fryderyk von Mecklenburg
Re: Kalendarz czyli czas obowiązujący w Cesarstwie Niemieckim
No ja zgadzam się na ten system, że od 1 stycznia 2023 będzie 1900 r. i że 1 rok wirtualny = 1 rok w realu, ale po prostu państwa związkowe według mnie powinny mieć większy wpływ na tworzenie alternatywnej rzeczywistości.
Friedrich III., Großherzog von Mecklenburg
- Karol Józef Wittelsbach • Stempel
- Generalleutnant

-
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Badeńskie
Myślę, że tak jak proponuje Wlk. Książę Fryderyk, czyli zmiana czasu od nowego roku kalendarzowego czyli 2023, da nam bufor w postaci 2 miesięcy na przygotowanie się do transformacji.August von Hohenzollern pisze: ↑02 paź 2022, 16:12 Szanowni Państwo
Przegapimy najciekawsze i najpiękniejsze czasy Cesarstwa. A co z fabrykami, okrętami, wojskiem przy takim przeskoku. Już nie mówię o modzie
Poza tym to, że w realnym świecie wraz z końcem wojny przyszedł kres państw niemieckich, całego Cesarstwa oraz mody, i całej kultury monarchicznej w Niemczech. To nie oznacza, że u nas to musi nastąpić. U nas w naszym 1923 roku nadal można ubierać sie jak w 1900 roku, albo 1890. Nadal można używać obrazków z tamtych lat. W końcu Cesarstwo dotrwało jedynie do 1923 roku, dlatego ilość materiałów graficznych jest w pewien sposób ograniczona.
Chciałbym poznać przykłady realnego zastosowania tego o czym pisze Cesarz, u nas, na naszym forum. Jak wyobrażałby sobie Cesarz życie, aktywność, inicjatywy i wydarzenia gdyby był 1900 rok.
Jeśli zaś chodzi o 1923 rok, alternatywną historię i zmiany, to i tak miałem nieco zmienić moją biografię, dlatego też nie przeszkadza mi zmiana do 1923 roku.
Karol Józef
z łaski Bożej król Bawarii,
hrabia palatyn Renu,
książę Bawarii, Frankonii i w Szwabii

z łaski Bożej król Bawarii,
hrabia palatyn Renu,
książę Bawarii, Frankonii i w Szwabii

Mnie też nie przeszkadzała by zmiana do 1923
- Fryderyk Orański • Stempel
- Generaloberst

- wyksztalcenie: doktor net
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
To związane jest z tym, że ogólnie przyjmuje się, że jak robimy kalendarz realny = kalendarz wirtualny, to przyjmuje się datę dziesiętną jak w realu, a tysięczna, ta wskazująca na wiek jest taka jak przyjmuje się dla narracji. Czyli od 1 stycznia 2023 roku w mikronacjach będzie:August von Hohenzollern pisze: ↑02 paź 2022, 16:27 A dlaczego musimy zaczynać po pierwszej wojnie światowej, jak chcą państwo utrzymać 3 to możemy od nowego roku zacząć w 1903 roku
1 stycznia 2023 roku
1 stycznia 1923 roku
1 stycznia 1823 roku
1 stycznia 1723 roku
1 stycznia 1623 roku
Lub ewentualnie będzie inna data przez wzgląd na korzystanie z kalendarza santerskiego.
Praktycznie nie istnieją inne przypadki. Nikt w mikronacjach nie tworzy innych schematów jak np. 1903 rok (w 2023) lub 1913 rok. Lepiej mieć 1923 rok.
Wtedy będziemy w tej samej strefie czasowej co MAW, Edelweiss, (teoretycznie Aguria; cz. Skarlandu), podobnie do Turetii, ta w 2023 roku dojdzie w końcu do 1923 roku. Prócz tego, jako państwo bardziej nowoczesne jesteśmy w stanie robić więcej, bo technologia oraz czas nam na to bardziej pozwala. Np. Ludzie z RON nie mogą u siebie robić samochodów, jeśli chcą brać udział w RMAW, to narracyjnie biorą automobile z MAW itd. Może ten konkretny przykład aż tak, nas nie dotyczy, jednak są inne dziedziny życia oraz sprawy, inicjatywy międzynarodowe, które bardziej dotyczy takowa zmiana czasu.
Poza tym, jeśli nie zmienimy czasu to w 2024 roku i tak będziemy mieli 1924 rok. A wtedy narracyjnie wszyscy się postarzą i będą mieli po 60 kilka lat na karku.
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae

- August von Hohenzollern • Stempel
- Feldmarschall

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Wirtemberskie
Odznaczenia Badeńskie
Staramy się w postach dawać obrazy, ładniejsze są z czasów z przed I ws.
Lotnictwo jest w powijakach, natomiast flota niemiecka przed wojna była u szczytu mozliwosci
Lotnictwo jest w powijakach, natomiast flota niemiecka przed wojna była u szczytu mozliwosci
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
Jeśli cesarz jest przeciwko, no to jedynie chciałbym, żeby państwa związkowe ustalały wydarzenia wewnętrzne u siebie, niezależnie od tego, jak było naprawdę
- Feldmarschall

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Szanowni Państwo zwróćcie uwagę, że część państw, które są wymieniane, że mają taki kalendarz są w maraźmie. Szczególnie MAW. Wg mnie nie uda się łączyć epok, to tak jakby I Cesarstwo włączyć do 1923 roku.
- Generaloberst

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Akurat dzięki temu, że te wydarzenia i epoki, kultury itp. itd. są blisko siebie to nie musimy się o nic obawiać. Nasza flota nadal może być tak potężna jak przed I WŚ. Bo możemy powiedzieć, że wygraliśmy I WŚ i dlatego jesteśmy potęgą lotniczą, potęgą lądową i potęgą morską jeśli idzie o technologię z I poł. XX wieku.
To, że MAW teraz jest w marazmie i "odpadło z wyścigu" to kwestia tego, że Starzy obywatele przestali sie aktywnie udzielać, Cesarz zaniemógł przez realiozę, podobnie JCKW Cesarz senior, zaś "młodzi" tacy jak Herr HWG, lub Moritz von Oranien-Nassau, czy inni po prostu ograniczyli swą aktywność w tym państwie na rzecz innych. Herr Heinz-Werner Grüner, ma swoje państwo. Brak nowych ludzi i praktycznie zerowa aktywność starszych, realioza zasłużonych, dawnych, starszych obywateli daje taki efekt. Podobnie jak w przypadku Rotrii.
My jako Cesarstwo jesteśmy praktycznie ciągle na początku tej drogi. Istniejemy raptem dwa lata. MAW zaś jest już wiekowa. To spora różnica. Dlatego u nas się to moze udać i da nam aktywności oraz pewnej konwencji na lata, minimum 10.
Poza tym jak już wskazywano nie raz w tym ja to również mówiłem, ustalenie daty na 1923 rok, zbliży nas narracyjnie do MAW, oraz co raczej ważniejsze do Edelweiss.
To, że MAW teraz jest w marazmie i "odpadło z wyścigu" to kwestia tego, że Starzy obywatele przestali sie aktywnie udzielać, Cesarz zaniemógł przez realiozę, podobnie JCKW Cesarz senior, zaś "młodzi" tacy jak Herr HWG, lub Moritz von Oranien-Nassau, czy inni po prostu ograniczyli swą aktywność w tym państwie na rzecz innych. Herr Heinz-Werner Grüner, ma swoje państwo. Brak nowych ludzi i praktycznie zerowa aktywność starszych, realioza zasłużonych, dawnych, starszych obywateli daje taki efekt. Podobnie jak w przypadku Rotrii.
My jako Cesarstwo jesteśmy praktycznie ciągle na początku tej drogi. Istniejemy raptem dwa lata. MAW zaś jest już wiekowa. To spora różnica. Dlatego u nas się to moze udać i da nam aktywności oraz pewnej konwencji na lata, minimum 10.
Poza tym jak już wskazywano nie raz w tym ja to również mówiłem, ustalenie daty na 1923 rok, zbliży nas narracyjnie do MAW, oraz co raczej ważniejsze do Edelweiss.

- Feldmarschall

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Proszę mi wytłumaczyć jakie znaczenie ma zbliżenie dat do jakiegoś państwa. RON współpracuje z innymi państwami i nie ma problemu
- Generaloberst

-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Jeśli będziemy mieli ten sam czas z innymi to będziemy mogli się z nimi lepiej integrować. Np. My będziemy mogli wysyłać im nasze maszyny, lub od nich kupować ich produkty. Narracyjnie będziemy mieli podobną do nich technologię zatem będziemy mogli się lepiej integrować, bo będziemy mieli praktycznie takie same technologie, taką samą płaszczyznę.August von Hohenzollern pisze: ↑02 paź 2022, 20:18 Proszę mi wytłumaczyć jakie znaczenie ma zbliżenie dat do jakiegoś państwa. RON współpracuje z innymi państwami i nie ma problemu
Współpracować można zawsze, ale nie zawsze ona może przebiegać idealnie. Teoretycznie jak RON może prowadzić z kimkolwiek konflikt skoro inni mają czołgi, samoloty i pancerne statki a oni pływają na drewnianych okrętach, oraz jeżdżą na koniach.
Aby RON mogło sie z innymi integrować i współegzystować, potrzebna jest fantazja, kreatywność, złamanie schematu, zakrzywienie czasoprzestrzeni oraz stworzenie płaszczyzny innej niż narracyjna, bowiem trzeba na to państwo spojrzeć jako na jedno z państw mikronacji, polskiego mikroświata. Gdyż realnie (na warunki mikronacyjne), narracyjnie różni nas 300 lat. Dlatego często pisze się, że ktoś zostawił samochód przy granicy z RON, albo że wysiadł z samolotu, bo pomiędzy RON a resztą mikroświata jest różnica czasowa, jest zmiana konwencji.
Dlatego jeśli zrobimy, że mamy 1923 rok, to wsiądziemy do samolotu i polecimy do Edelweiss, a stamtąd normalnie również wrócimy samolotem. Dzięki wejściu do I połowy XX wieku zyskamy sporo technologii niedostępnej przed wojną.
Cesarz uważa, że przez zmianę stracimy kulturę, technologię, grafiki, modę itp. itd. Ja uważam, że nie. Nie musimy nic tracić. Świat realny wyglądały zupełnie inaczej, jeśli Niemcy wygraliby Wojnę. Dlatego my dzięki wyobraźni oraz dzięki możliwości jakie daje nam mikroświat możemy zrobić alternatywny świat, alternatywną historię. Możemy zachwyć to wszystko co było. Nadal mieć wszystko najlepsze jak przed IWŚ, a jednocześnie iść z czasem, mieć lepsze technologie i móc się lepiej integrować z innymi państwami polskiego mikroświata.